Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και μπέικον

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα είναι ο πιο κλασικός συνδυασμός των Χριστουγέννων, γνωστός όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο. Ας την ετοιμάσουμε λοιπόν, χωρίς να παιδευτούμε ιδιαίτερα κι ας αφήσουμε το ξεχωριστό άρωμά της να γεμίσει γλυκιά θαλπωρή την κουζίνα μας.


Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και μπέικον

Για τη γεμιστή γαλοπούλα θα χρειαστείς:Για 10 με 12 μερίδες

  • 4 1/2 κιλά γαλοπούλα με τα συκωτάκια της
    1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
    2 φύλλα δάφνης
    50 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
    8 γαρίφαλα
  • Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και μπέικον

Για την γέμιση της γαλοπούλας θα χρειαστείς:

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    100 γρ. κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
    2 σκελίδες σκόρδο
    800 γρ. χοιρινό κιμά
    200 γρ. κάστανα ψιλοκομμένα
    3 κουταλιές μείγμα αρωματικών
    χόρτων για πουλερικά
    50 γρ. ψίχα ψωμιού θρυμματισμένη
    1 κρόκο αυγού
    Για την γαρνιτούρα
    150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
    80 γρ. ψίχα ψωμιού θρυμματισμένη
    50 γρ. αμύγδαλα χοντραλεσμένα
    2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Με το στήθος της γαλοπούλας προς τα πάνω κόβουμε τον λαιμό και με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το κρέας κάτω από την κλείδα του στέρνου και την αφαιρούμε. Καρφώνουμε από 2 γαρίφαλα σε κάθε κομμάτι κρεμμύδι και το σπρώχνουμε μέσα στην κοιλότητα μαζί με τα φύλλα δάφνης.
Ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο για
5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην σκουρύνουν.

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και μπέικον

Τα τοποθετούμε σε μπολ, προσθέτουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν πηχτός πολτός. Γεμίζουμε με την μισή γέμιση την γαλοπούλα από τον λαιμό και το κάτω μέρος και ράβουμε προσεκτικά τα ανοίγματα με σπάγκο. Στρώνουμε την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας, ώστε να είναι ομαλή. Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση σε βουτυρωμένο αλουμινόχαρτο, την τυλίγουμε και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε. Δένουμε την γαλοπούλα και την αλείφουμε με τα κομμάτια του βουτύρου.

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και μπέικον

Καλύπτουμε χαλαρά την γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 3 ώρες και 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο κι αυξάνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε δίπλα στην γαλοπούλα Την γέμιση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε την γαλοπούλα και αφήνουμε στον φούρνο, στην ίδια πάντα θερμοκρασία, μόνο την γέμιση για 30 λεπτά ακόμη, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό της. Ετοιμάζουμε την γαρνιτούρα. Βάζουμε το μπέικον σε τηγάνι και το ροδίζουμε. Προσθέτουμε το ψωμί, τα αμύγδαλα και το λάδι. Τα μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ψωμί και προσθέτουμε τα αρωματικά χόρτα. Διακοσμούμε την γαλοπούλα με την γαρνιτούρα και την συνοδεύουμε με την γέμιση.
Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!!!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικο μενού με 5 ελαφριά γευστικά πιάτα

Χριστουγεννιάτικο μενού με 5 κλασικά γευστικά πιάτα

Χριστουγεννιάτικο κέικ με σταφίδες:68 ιδέες για να το διακοσμήσεις!

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *