Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου

6 διαφορετικές βασιλόπιτες για γούρι και για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

διαφορετικές βασιλόπιτεςΗ βασιλόπιτα, σε όλη την Ελλάδα, δεν ήταν πάντα γλυκιά. Στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία
και στη Θεσσαλία το φλουρί έμπαινε σε πίτες συχνό παραγεμισμένες με πλιγούρι ή ρύζι, χόρτο, συχνά με τυριά, ζυγούρι ή κοτόπουλο. Στην Αρκαδία, κατασκεύαζαν άζυμο άρτο με ζάχαρη και βούτυρο και έβαζαν ασημένιο κέρμα. Σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, έβαζαν το φλουρί σε βασιλόκοτα, όρνιθα δηλαδή με πολλά καρυκεύματα, ψημένη στον φούρνο. Στην Κύμη της Εύβοιας, ήταν εφτάζυμο ψωμί με έντονη τη γεύση του γλυκάνισου και της κανέλας. Στη Θράκη, η βασιλόπιτα ήταν ένα φυλλωτό γλύκισμα, παραγεμισμένο με σουσάμι καβουρδισμένο, ενώ στη Σαντορίνη το νόμισμα έμπαινε σε λουκουμάδες περιχυμένους με μπόλικο μέλι. Εγώ σε προτρέπω και σου προτείνω, σε πείσμα των καιρών, να φτιάξεις φέτος μια διαφορετική βασιλόπιτα και να μεταφερθείς σε χρόνους και τόπους αλλοτινούς. Έτσι,διάλεξε μια από τις 5 διαφορετικές βασιλόπιτες για γούρι και για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!


 6 διαφορετικές βασιλόπιτες για γούρι και για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

1#Παραδοσιακή βασιλόπιτα

Για την παραδοσιακή βασιλόπιτα θα χρειαστείς:

  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2 φακελάκια μαγιά στιγμής
  • 260 γραμμ. βούτυρο 1 κουταλάκι (κοφτό) αλάτι
  • 300 ml γάλα
  • 350 γραμμ.ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 ποτήρι (του λικέρ) γκραν μαρνιέ
  • ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • 1 κρόκο και μία κουταλιά γάλα αμυγδαλόψιχα φιλέ

 

Εκτέλεση:

1. Λιώσε το βούτυρο και άφησε το να γίνει χλιαρό. Σ’ ένα μπολ ρίξε το αλεύρι και ανακατέψτε το με
τη μαγιά και μια κουταλιά ζάχαρη.
2. Ζέστανε λίγο το γάλα. Άνοιξε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού ρίξε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι, τα αυγά, το γκραν μαρνιέ και το βούτυρο.
3.Μ’ ένα πιρούνι ανακάτεψε τα υλικά παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλαϊνά και ρίχνοντας λίγο λίγο το χλιαρό γάλα. Βάλε το μείγμα σε μια επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής, λεία και ελαστική ζύμη. Πασπάλισε με λίγο αλεύρι ένα μπολ, βάλε μέσα τη ζύμη, σκέπασε τη με μια πετσέτα και άφησε τη σε χλιαρό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Βουτύρωσε και αλεύρωσε 1 στρογγυλό μεγάλο ταψί.Ζύμωσε λίγο τη ζύμη, κάνε μια μπάλα, βάλε τη στο κέντρο του ταψιού και ίσιωσε την λίγο. Σκέπασε το ταψί και άφησε το σε χλιαρό χώρο μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.Χτύπησε τον κρόκο με την κουταλιά γάλα, άλειψε την βασιλόπιτα, πασπάλισε την με αμυγδαλόψιχα και ψήσε την για περίπου 40 λεπτά σε φούρνο στους 170-180

 6 διαφορετικές βασιλόπιτες για γούρι και για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

2#Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

Για τη βασιλόπιτα Θεσσαλίας θα χρειαστείς:

Υλικά για 10 άτομα

  • 18 φύλλα κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Α’ μείγμα:
  • 500 γρ. φέτα
  • 200 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο
  • 4 αβγά
  • Β’ μείγμα:
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • Γ’ μείγμα:
  • 10 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες

Εκτέλεση:

1.Ανακατεύεις το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Αναμειγνύεις τη φέτα, θρυμματισμένη με τα δάχτυλα, με το λαδοτύρι. Χτυπάς ελαφρά τα αυγά και τα ανακατεύεις με το μείγμα τυριών. Αναμειγνύεις σε ξεχωριστό σκεύος τη ζάχαρη με την κανέλα. Έπειτα ανακατεύεις, πάλι σε ξεχωριστό σκεύος, τα σύκα με τις σταφίδες.
2.Λαδώνεις ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28εκ. και απλώνεις από πάνω δύο φύλλα έτσι ώστε να σκεπάζονται τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. Αλείφεις τα φύλλα με το μείγμα βουτύρου ελαιόλαδου και πασπαλίζεις με το 1/5 του α’ μίγματος.

3.Σκεπάζεις με ένα φύλλο κρούστας.Το αλείφεις με το μείγμα βουτύρου και πασπαλίζεις με το 1/5 του β’ μίγματος. Σκεπάζεις με ένα φύλλο κρούστας αλειμμένο και πασπαλίζεις με το 1/5 του γ’ μίγματος.
4.Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία άλλες 4 φορές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σε κάποια από αυτές τις στρώσεις, μην ξεχάσεις να βάλεις το νόμισμα. «Κλείνεις» γύρω-γύρω την πίτα με τα φύλλα που προεξέχουν και την σκεπάζεις με τα δύο φύλλα που έχουν απομείνει, απαλά και κυματιστά.
5.Βάζεις το μείγμα βουτύρου που περισσεύει στο τηγάνι και το αφήνεις να κάψει. Το ρίχνεις καυτό στην επιφάνεια της πίτας. Τα φύλλα θα πρέπει να δείχνουν ότι ζεματίζονται. Ψήνεις την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 15 λεπτά και συνεχίζεις το ψήσιμο στους 130C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

 6 διαφορετικές βασιλόπιτες για γούρι και για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

3#Βασιλόπιτα Αγιάσου

Για την βασιλόπιτα Αγιάσου θα χρειαστείς:

Υλικά για 10-12 άτομα
Για το φύλλο

  • 600 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουταλιές σούπας γλυκάνισος
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 2 φλιτζάνια ξερή πικάντικη μυζήθρα, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • Από 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, κακουλέ, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα (τζίντζερ) τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος (πρόβειο), για άλειμμα
  • Για την επιφάνεια της πίτας
  • 1 αυγό
  • Σουσάμι

Εκτέλεση:

1.Βράζεις το γλυκάνισο με 1 1/2 φλιτζάνι νερό επί 6 με 7 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση), το αφήνεις να κρυώσει και το σουρώνεις. Παίρνεις 1 φλιτζάνι από τον βρασμένο γλυκάνισο και το ανακατεύεις με τη ζάχαρη και τη σόδα.Βάζεις στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και ρίχνεις ανακατεύοντας με τον γάντζο ζυμώματος, τον βρασμένο γλυκάνισο και το ελαιόλαδο. Χτυπάς μέχρι να έχεις μία ζύμη λεία και ελαστική (αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο νερό ακόμα), Την αφήνεις σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου.
2.Ανακατεύεις εν τω μεταξύ την τριμμένη μυζήθρα με το κεφαλοτύρι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και βουτυρώνεις με πινέλο ένα ταψί με διάμετρο 28-30 εκ. Χωρίζεις τη ζύμη σε 5 κομμάτια. Το ένα από αυτά να είναι μεγαλύτερο. Το ανοίγεις με τον πλάστη, ώστε να σκεπάσει το ταψί και τα πλαϊνά του. Ανοίγεις τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού. Βουτυρώνεις το ταψί και απλώνετε το φύλλο της βάσης. Το βουτυρώνεις και πασπαλίζεις με λίγο
από το μείγμα της μυζήθρας.Σκεπάζεις με ένα δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνεις και πασπαλίζεις. Συνεχίζεις τη διαδικασία και με τα άλλα δύο φύλλα.
3.Ανάμεσα από αυτά τα φύλλα βάζεις και το νόμισμα. Τα κλείνεις με το φύλλο που εξέχει από το ταψί. Σκεπάζεις με το τελευταίο φύλλο, το τρυπάς με πιρούνι και το περιχύνεις με μπόλικο λιωμένο βούτυρο. Χαράζεις την πίτα σε κομμάτια και αλείφεις την επιφάνειά της με το αυγό. Πασπαλίζεις με σουσάμι. Ψήνεις τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30 λεπτά και στους 120C για 1 1/2 με 2 ώρες ακόμα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθούν καλά τα εσωτερικά φύλλα.

 6 διαφορετικές βασιλόπιτες για γούρι και για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

4#Βασιλόπιτα Άνδρου

Για τη βασιλόπιτα Άνδρου θα χρειαστείς:

Υλικά για 10-12 άτομα
Για ταψί με διάμετρο 32-34 εκ.

Για το προζύμι

  • 2 1/2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά σούπας από τη ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • Λίγο αλεύρι (σχεδόν 1 φλιτζάνι)
  • Για τη βασιλόπιτα
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 7-8 αυγά
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι,1 μανταρίνι
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ρακή
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • Για άλειμμα
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές σούπας γάλα
  • Σουσάμι

Εκτέλεση:

1.Ετοιμάζεις το προζύμι: Ανακατεύεις τη μαγιά με τη ζάχαρη και το γάλα που πρέπει να είναι μόλις χλιαρό ώστε να διαλυθεί η μαγιά. Ανακατεύεις και λίγο από το αλεύρι μέχρι να έχετε ένα πηχτό χυλό. Αφήνεις 1 ώρα να «ανέβει», σκεπασμένο και μακριά από ρεύματα.
2.Κοσκινίζεις το αλεύρι. Λιώνεις το βούτυρο και όταν χλιάνει, το ανακατεύεις με το ελαιόλαδο. Το διατηρείς σχεδόν χλιαρό. Χτυπάς τα ολόκληρα αυγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτεις στο μείγμα των αυγών το προζύμι, το μαχλέπι, το ξύσμα των εσπεριδοειδών και το τσίπουρο. Αναμειγνύεις 1 φλιτζάνι από το αλεύρι με τις σταφίδες και τις προσθέτεις στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύεις καλά και μεταφέρεις το μείγμα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτεις διαδοχικά το αλεύρι και το χλιαρό μείγμα βουτύρου, ζυμώνοντας. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο είναι έτοιμη. Σκεπάζεις το μπολ και την αφήνεις σε χλιαρό μέρος 3 με 4 ώρες μέχρι να φουσκώσει. Την πατάς
κατόπιν, χωρίς να τη ζυμώσεις ξανά και τη βάζεις σε βουτυρωμένο (ή καλυμμένο με λαδόκολλα) ταψί.
3.Αλείφεις την επιφάνεια της βασιλόπιτας με το αυγό, ελαφρά χτυπημένο με το γάλα, πασπαλίζεις με σουσάμι και φτιάχνετε αν θέλετε τη χρονιά με ασπρισμένα αμύγδαλα. Την αφήνεις 2 ώρες ακόμα να ξαναφουσκώσει και την ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30 λεπτά. Όταν ψηθεί και κρυώσει, την αναποδογυρίζετε και βυθίζεις το νόμισμα για τον τυχερό της χρονιάς.

 6 διαφορετικές βασιλόπιτες για γούρι και για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

5#Βασιλόπιτα Ηπείρου

Για τη βασιλόπιτα Ηπείρου θα χρειαστείς:

Υλικά για 10-12 άτομα
Για 6 φύλλα

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 ποτήρια περίπου, χλιαρό νερό
  • Για τη γέμιση
    1600 γρ. κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλα, αρνί ή ζυγούρι
  • 2 κούπες ρύζι τύπου καρολίνα 1 κιλό κρεμμύδια
  • 3-4 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Ετοιμάζεις τη ζύμη για τα φύλλα. Τρίβεις το ελαιόλαδο με το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτεις
λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνεις ώστε να έχεις μια μάλλον σφιχτή και ελαστική ζύμη. Τη χωρίζεις
σε μπαλάκια, τα βάζεις σε αλευρωμένο ταψάκι, τα σκεπάζεις και τα αφήνεις 1 με 2 ώρες σε ζεστό
μέρος. Μπορείς να φτιάξεις τη ζύμη και στο μίξερ, ανακατεύοντας με το γάντζο το αλεύρι με το
αλάτι και το ελαιόλαδο και ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό.
2.Βράζεις το κοτόπουλο (ή άλλο κρεατικό) σε αλατισμένο νερό τόσο, όσο να το σκεπάζει, μαζί με ένα από τα κρεμμύδια και αλάτι. Όταν μαλακώσει, το σουρώνεις, κρατάς το ζουμί και το αφήνεις να
κρυώσει. Το κόβεις σε μικρές με μερίδες. Κόβεις τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και τα σοτάρεις σε
2 με 3 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Τα αλατοπιπερώνεις. Ανοίγεις τη ζύμη σε λεπτά
φύλλα και σκεπάζεις ένα λαδωμένο ταψί με διάμετρο 28 – 30 εκ., έτσι ώστε να εξέχουν από το ταψί. Κάθε φορά που απλώνεις ένα φύλλο το ραντίζεις με ελαιόλαδο.
3.Βάζεις το κρεατικό κυκλικά στην περιφέρεια του ταψιού, το σκεπάζεις με τα φύλλα που εξέχουν,
ώστε να σχηματισθεί ένα στεφάνι και τον αλείφεις με ελαιόλαδο. Ρίχνεις στο κέντρο της πίτας το ρύζι, το νόμισμα και το σκεπάζεις με τα σοταρισμένα κρεμμύδια. Ρίχνεις 5 φλιτζάνια από το κρύο ζουμί πάνω από το ρύζι. Ψήνεις χωρίς καθυστέρηση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί. Χτυπάς κατόπιν ελαφρά τα αυγά με το γάλα και περιχύνεις την πίτα. Ξαναβάζει το φαγητό στον φούρνο και συνεχίζεις το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Σερβίρεις την πίτα ζεστή.

 6 διαφορετικές βασιλόπιτες για γούρι και για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

6#Λευκή βασιλόπιτα της μαμάς μου

Για τη λευκή βασιλόπιτα θα χρειαστείς:

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 30γρ.μέλι
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. γιαούρτι ή ξινόγαλο
  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 72 γρ. σόδα ή baking powder
  • 2 δόσεις βανίλια
  • ξύσμα από 7 πορτοκάλια
  • Λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. ξηροί καρποί καβουρντισμένοι
  • Για το ντεκόρ:
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 7 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180C. Κοσκινίζεις το αλεύρι μαζί με το baking powder ή τη σόδα. Αφρατεύεις στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι για 3 λεπτά και ανά 3 λεπτά προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά. Στη χαμηλή πλέον ταχύτητα ρίχνεις τη βανίλια, το γιαούρτι ή το ξινόγαλο, τους ξηρούς καρπούς, το ξύσμα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Στο τέλος προσθέτεις
λίγο-λίγο το αλεύρι με το baking powder ή τη σόδα. Αλείφεις με βούτυρο ένα ταψί και ψήνεις στον φούρνο στους 180C για 40-45 λεπτά.
Για το ντεκόρ: Ανακατεύεις μαζί το βούτυρο και την άχνη για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτεις τον χυμό λεμονιού. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα στρώνεις το μείγμα επάνω και διακοσμείς ανάλογα.

Κάποιες από τις συνταγές τις βρήκα στο magazine του ΑΒ και είπα να τις μοιραστώ μαζί σου!

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια με νουγκατίνα και πικραμύγδαλο

Συνταγή για τα πιο πετυχημένα μελομακάρονα!

Χριστουγεννιάτικο κέικ με σταφίδες:68 ιδέες για να το διακοσμήσεις!

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *