Δευτέρα, 15 Απριλίου

Εναλλακτικοί τρόποι άσκησης χωρίς γυμναστήριο!

Εναλλακτικοί τρόποι άσκησης χωρίς γυμναστήριο!

Εναλλακτικοί τρόποι άσκησης χωρίς γυμναστήριο!

Αν η άσκηση στο γυμναστήριο είναι ακόμη μια αγγαρεία, εδώ θα βρείτε εναλλακτικοί τρόποι άσκησης στο σπίτι αλλά και στη δουλειά σας.Περπατήστε αντί να οδηγείτε, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και κάντε έναν γρήγορο περίπατο μετά το μεσημεριανό. Περάστε τα Σαββατοκύριακα κάνοντας δουλειές στον κήπο. Εκμεταλλευτείτε την ανάγκη σας για καθαριότητα ή για τάξη τρίβοντας τα δάπεδα και βάφοντας τους τοίχους.Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι άσκησης για να διατηρηθείτε σε φόρμα, και απολαύστε την καλή διάθεση που ακολουθεί τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται από την άσκηση.

Εναλλακτικοί τρόποι άσκησης

Σηκωθείτε όρθιες

Απλά σταθείτε περισσότερο όρθιες, για να ευνοήσετε την κατάσταση της υγείας σας: Οι ερευνητές  βρήκαν ότι τα παχύσαρκα άτομα μένουν καθισμένα για δυόμισι ώρες περισσότερες την ημέρα απ’ ό,τι τα άτομα που ζυγίζουν λιγότερο.

Κάντε πλιέ με το βούρτσισμα των δοντιών

Σκεφτείτε πώς μπορείτε να ενσωματώσετε ασκήσεις στην καθημερινή ρουτίνα σας. Για παράδειγμα, δείτε πώς μπορείτε να δουλέψετε τους μηρούς και τους γλουτούς κάνοντας λυγίσματα την ώρα που βουρτσίζετε τα δόντια σας. Κάντε ένα μεγάλο βήμα στο πλάι, λυγίζοντας τα πόδια σας προς τα έξω.

Κάντε πλιέ με το βούρτσισμα των δοντιών

Κρατήστε ελαφρώς τον νιπτήρα για στήριξη και ισορροπία, αν είναι απαραίτητο. Καθώς εκπνέετε, τραβήξτε τους μυς της κοιλιάς σας προς τη σπονδυλική σας στήλη. Καθώς εισπνέετε, τεντώστε τον κορμό σας. Στην επόμενη εκπνοή,λυγίστε τα γόνατά σας πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών σας. Μείνετε έτσι για μερικά δευτερόλεπτα, τραβώντας προς τα επάνω τους μυς του πυελικού εδάφους. Εισπνέοντας, ισιώστε τα πόδια σας πίσω στην αρχική τους θέση. Επαναλάβετε μέχρι και 12 φορές. Προσπαθήστε να κάνετε τρία σετ.

Βγάλτε τον σκύλο βόλτα όπως κάνατε στην καραντίνα

Η καθημερινή βόλτα που έχει ανάγκη ο σκύλος σας είναι ένα πολύ ισχυρό ελιξίριο στη μάχη κατά της γήρανσης. Μην ξεχνάτε ότι είναι επίσης μια κοινωνική δραστηριότητα που σας ανεβάζει τη διάθεση και σας υποχρεώνει να βγαίνετε καθημερινά έξω, αυξάνοντας τον καθημερινό σας χρόνο περπατήματος. Ένα καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ενεργή μετακίνηση

Βγείτε από το λεωφορείο ή το τρένο μια στάση νωρίτερα και κάντε την υπόλοιπη διαδρομή με τα πόδια. Όταν η βόλτα αυτή γίνει εφικτή χωρίς να σας παιδεύει (καθώς τα επίπεδα καλής φυσικής κατάστασης βελτιώνονται), κατεβείτε ακόμη μία στάση νωρίτερα. Μέσα σε μερικές εβδομάδες ενσωματώστε μια 20 λεπτη βόλτα με τα πόδια, για να φτάσετε στη δουλειά σας.

Διαλογισμός καθ’ οδόν

Στο βουδιστικό ζεν το zazen, «απλά να κάθεσαι», είναι μια μορφή διαλογισμού από μόνη της. Δοκιμάστε το στο τρένο ή στο λεωφορείο. Καθίστε στητοί, με τις παλάμες στους μηρούς. Μαλακώστε το βλέμμα σας, κοιτάζοντας προς τα εμπρός και κάτω. Εστιάστε προς τα μέσα και ακολουθήστε τον ρυθμό της αναπνοής σας. Παρακολουθήστε τις σκέψεις και τις αισθήσεις σας σαν παρατηρητής, έχοντας επίγνωση της ύπαρξής τους, αλλά χωρίς να σας αφορούν.

Αξιοποιήστε το μεσημεριανό διάλειμμα

Βγείτε κάθε μέρα έξω για μια γρήγορη μεσημεριανή βόλτα. Μια καναδική μελέτη υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που περπατούν επί 30 λεπτά κάθε φορά καίνε περισσότερο λίπος και έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης από εκείνους που περπατούν μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Ανεβάστε ρυθμούς

Αυξήστε τον ρυθμό σας όταν περπατάτε. Βραβεύστε τον εαυτό σας με έναν πόντο για κάθε άτομο που προσπερνάτε και αφαιρέστε έναν πόντο για καθένα που σας προσπερνά. Πάντα σε λογικά πλαίσια, ορίστε έναν υψηλότερο στόχο κάθε εβδομάδα.

Χρησιμοποιήστε τις σκάλες

Την πρώτη φορά που ανεβαίνετε τις σκάλες με τα πόδια στη δουλειά, στα πολυκαταστήματα και στις υπόγειες διαβάσεις, παρατηρήσετε πώς αλλάζει ο ρυθμός της καρδιάς και της αναπνοής σας. Αφού χρησιμοποιήσετε τακτικά τις σκάλες για μερικές εβδομάδες, αξιολογήστε την πρόοδό σας: η αναπνοή σας θα ομαλοποιηθεί και η καρδιά σας δεν θα χτυπά σαν τρελή.

Λίγα νεύρα δεν κάνουν κακό

Η έρευνα δείχνει ότι οι νευρικοί άνθρωποι που κινούνται πολύ, χτυπούν διαρκώς ρυθμικά τα δάχτυλα των ποδιών τους, δεν το σκέφτονται δεύτερη φορά για να πεταχτούν μέχρι τον ψύκτη νερού και πηγαινοέρχονται πέρα-δώθε την ώρα που σκέφτονται, έχουν την τάση να ζουν πιο δραστήρια ζωή και είναι πιο αδύνατοι εξαιτίας της νευρικότητας τους. Υιοθετήστε κι εσείς λίγη από αυτήν.

Αθληθείτε κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού

Το δυναμικό πλύσιμο του αυτοκινήτου αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι ενός οικιακού προγράμματος φυσικής άσκησης. Ασχοληθείτε με αυτή τη δουλειά με συνεχή ρυθμό μέχρι λίγο πριν νιώσετε να δυσκολεύεται η αναπνοή σας, κάνοντας διατάσεις, τρίβοντας, μεταφέροντας και ρίχνοντας κουβάδες με νερό.

Εναλλακτικός τρόπος άσκησης οι δουλειές του σπιτιού

Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα σε εντατικό ρυθμό για περισσότερα από 10 λεπτά μπορεί να υπολογιστεί στην επιθυμητή καθημερινή σας άσκηση. Χρησιμοποιήστε τους θωρακικούς μυς στο στήθος σας, όταν καθαρίζετε, κάνοντας όρθιες κινήσεις, δίνοντας προσοχή στη στάση του σώματος και βάζοντας να δουλέψουν οι ορθοί κοιλιακοί μύες.

Ανοίξτε χώρο

Αφιερώστε έναν ειδικό χώρο του σπιτιού σε άσκηση και διαλογισμό. Επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος, όπου αισθάνεστε άνετοι και σίγουροι για τον εαυτό σας. Απομακρύνετε οτιδήποτε περιττό, στη συνέχεια σκουπίστε ή σφουγγαρίστε προσθέτοντας 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου ή ευκαλύπτου στο τελικό νερό για το ξέπλυμα, για να ξυπνήσετε τις αισθήσεις.

Κηπουρική αντί για γυμναστική

Η έντονη κηπουρική για μισή ώρα σκάψιμο, κούρεμα του γκαζόν, κουβάλημα κουβάδων για πότισμα, σκάλισμα κοπριάς— μετράει σαν μία επίσκεψη στο γυμναστήριο.

Σταματήστε να κάθεστε

Αν καμπουριάζετε πάνω από έναν φορητό υπολογιστή και κάθεστε για ώρες πίσω απ’ το τιμόνι, κινδυνεύετε να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό και να διαπιστώσετε απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας καθώς και κίνδυνο έναρξης διαβήτη τύπου 2. Σηκωθείτε και κινηθείτε κάθε 30 λεπτά.

Διάλειμμα για διαφημίσεις και για άσκηση

Ενισχύστε τους κοιλιακούς μυς και τους μηρούς σας στηρίζοντας το κεφάλι, τους ώμους και τους γλουτούς κόντρα στον τοίχο, το ένα πόδι τεντωμένο μπροστά, με άνοιγμα στο πλάτος του ισχίου. Λυγίστε τα γόνατά σας και γλιστρήστε λίγο πάνω στον τοίχο. Εκπνεύστε, σφίξτε τους κοιλιακούς μυς σας, και γυρίστε τη λεκάνη έτσι ώστε το κάτω μέρος της πλάτης σας να πιέζει τον τοίχο. Εάν δεν μπορείτε να δείτε τα γόνατά σας όταν κοιτάζετε προς τα κάτω, εκπνεύστε και χαμηλώστε μέχρι να μπορέσετε. Προσπαθήστε να μείνετε έτσι, αναπνέοντας ομαλά, μέχρι το τέλος του διαλείμματος για διαφημίσεις.

Τέντωμα στην πόρτα

Εναλλακτικός τρόπος άσκησης με τέντωμα στην πόρτα

Αν συνηθίζετε να καμπουριάζετε προς τα εμπρός, πλακώνοντας το στήθος, δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας την πλήρη πρόσληψη οξυγόνου με κάθε αναπνοή που κάνει τόσο καλό στη μάχη κατά της γήρανσης. Για αντίδοτο, σταθείτε σε μια πόρτα. Τοποθετήστε τις παλάμες και τους βραχίονες στο κατώφλι της πόρτας, σε κάθε πλευρά. Χωρίς να μετακινείτε τα χέρια σας, σπρώξτε το στήθος σας προς τα εμπρός και κάντε ένα βήμα μπροστά από το κούφωμα της πόρτας. Νιώστε μια τονωτική διάταση στο στήθος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *