Τρίτη, 31 Ιανουαρίου

Γυμνάστε το σώμα σας για υγεία και ευεξία!

Γυμνάστε το σώμα σας για υγεία και ευεξία!

Γυμνάστε το σώμα σας δυναμώνοντας τους μυς και τα οστά καθώς το σώμα μεγαλώνει, η άσκηση σας βοηθά να διατηρήσετε καλή στάση του σώματος, οστική πυκνότητα και ευκινησία των αρθρώσεων, τα οποία με τη σειρά τους σας κρατούν δραστήριους και ικανούς για σωματική άσκηση ένας κύκλος κάθε άλλο παρά φαύλος. Ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του καρδιαγγειακού συστήματος (καρδιά και πνεύμονες), η άσκηση βοηθά κάθε τμήμα του σώματος να λειτουργεί σωστά.


Πόσο συχνά;

Υπολογίστε τουλάχιστον 30 λεπτά ήπιας φυσικής άσκησης τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας (τουλάχιστον πέντε). Για να μην πάρετε βάρος, θα πρέπει ίσως να ανεβάσετε το χρονικό διάστημα στα 60 λεπτά. Δύο από αυτές τις εβδομαδιαίες φορές θα πρέπει να περιλαμβάνουν ασκήσεις δύναμης. Αν το βρείτε δύσκολο να αφιερώσετε στη γυμναστική μία ολόκληρη ώρα, μπορείτε να σπάσετε τον χρόνο σε δεκάλεπτα χωρίς να μειώσετε τα οφέλη της άθλησης για την υγεία.

Πότε δεν πρέπει να γυμνάζεστε

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης, ειδικά αν έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα: προβλήματα στην πλάτη, στους μυς ή στις αρθρώσεις, κινητικούς περιορισμούς ή αν αθλείστε για πρώτη φορά. Να αναφέρετε πάντοτε στους γυμναστές τα προβλήματα υγείας σας. Αν δεν νιώθετε σε φόρμα, έχετε πυρετό ή έχετε κολλήσει γρίπη, μην αθλείστε. Μετά από κρύωμα ή γρίπη, αφήστε λίγο χρόνο για ανάκαμψη προτού επιστρέψετε στο γυμναστήριο, και ασκηθείτε χαλαρά τις πρώτες φορές. Μην προσπαθείτε να αθληθείτε, ενώ έχετε τραυματιστεί: ρίξτε τον ρυθμό της άσκησης για λίγες εβδομάδες μέχρι να δείτε βελτίωση.

Η άσκηση ως φάρμακο

Πολλοί οικογενειακοί γιατροί συστήνουν την άσκηση αντί της φαρμακευτικής αγωγής σαν πρώτο γύρο θεραπείας για ορισμένες χρόνιες καταστάσεις υγείας. Ρωτήστε τον γιατρό σας για προγράμματα άσκησης τα οποία συντονίζονται με τη βοήθεια ενός τοπικού γυμναστηρίου ή αθλητικού κέντρου ή ψάξτε online

Γυμνάστε το σώμα σας για υγεία και ευεξία!

Γυμναστείτε με αργό ρυθμό

Αξιοποιείστε τον ενθουσιασμό σας να αποκτήσετε τέλεια γραμμή όταν σας πιάνει, αλλά μην πέφτετε αμέσως με τα μούτρα σε δύσκολες ασκήσεις αερόμπικ. Αν είστε αρχάριοι στον χώρο της γυμναστικής, ίσως είναι καλύτερο να αναζητήσετε μια τάξη ειδικά σχεδιασμένη για μεγαλύτερες ηλικίες μπορείτε να ξεκινήσετε με γιόγκα ή aqua fltness. Ξεκινήσετε με αργό ρυθμό, κάνοντας γυμναστική στο επίπεδο στο οποίο αισθάνεστε άνετα. Μπορείτε να προπονηθείτε, ώστε να τρέξετε σε έναν μαραθώνιο ή να μάθετε να κάνετε κατακόρυφο, αλλά φτάστε στον στόχο σας με αργά βήματα.

Ώρα για απόλαυση

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να ξεκινούν τη μέρα τους πηγαίνοντας στο κολυμβητήριο ή κάνοντας ένα πολύ πρωινό μάθημα γιόγκα. Άλλοι πάλι προτιμούν να αθλούνται αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, όταν οι μύες είναι πιο εύπλαστοι, οι αρθρώσεις πιο ευκίνητες και ο συντονισμός καλύτερος. Βρείτε μια ώρα που σας ταιριάζει: όσο περισσότερο απολαμβάνετε την άσκηση τόσο πιο πιθανό είναι να μείνετε πιστοί στις αποφάσεις σας όσον αφορά τη φυσική σας κατάσταση.

Εργασιακά οφέλη

Μάθετε αν ο χώρος εργασίας σας διαθέτει εγκαταστάσεις γυμναστικής ή εκπτώσεις για την εγγραφή σας σε κάποιο γυμναστήριο. Πολλοί υπάλληλοι δεν επωφελούνται από αυτά τα προνόμια, απλά και μόνο επειδή τα αγνοούν.

Δραστήριος ελεύθερος χρόνος

Σχεδιάστε τον οικογενειακό χρόνο σας και την επιχειρηματική σας δικτύωση γύρω από τη φυσική δραστηριότητα. Αν περνάτε το πρωινό του Σαββάτου κολυμπώντας ή παίζοντας τένις με τα παιδιά και ένα βράδυ την εβδομάδα παίζοντας μπόουλινγκ ή μαθαίνοντας να χορεύετε με συναδέλφους, όλοι βγαίνετε κερδισμένοι.

Άσκηση σε εξωτερικό χώρο

Μπορεί η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους να είναι πολύ ευχάριστη: μια τόνωση για το πνεύμα και για το σώμα. Η αίσθηση ευφορίας μετά την άσκηση στη φύση σάς προκαλεί ένα κύμα ενθουσιασμού, ενώ ταυτόχρονα παραμένετε προσγειωμένοι και ήρεμοι. Όποτε είναι δυνατόν, βρείτε μια δικαιολογία για να κάνετε τζόκινγκ πολύ νωρίς το πρωί, να κολυμπήσετε στη θάλασσα ή
να κάνετε γιόγκα στον κήπο (οι ασκήσεις στις οποίες το πρόσωπο κοιτάζει προς τα πάνω παίρνουν άλλη διάσταση όταν στοχεύετε τον ουρανό). Βρείτε μια τάξη τάι τσι που κάνει τακτικές συναντήσεις σε ένα πάρκο: πάρτε κουράγιο από τους άλλους.

Γυμνάστε το σώμα σας για υγεία και ευεξία!

Προπόνηση τεσσάρων σταδίων

Η αποτελεσματική προπόνηση, βεβαιωθείτε ότι η άθλησή σας περιλαμβάνει βασικά στοιχεία: μια ήπια προθέρμανση που ακολουθείται από αερόβια ή καρδιαγγειακή άσκηση για την καρδιά και για τους πνεύμονες, ασκήσεις με βάρη για την ενίσχυση των μυών και των οστών, και τέλος διατατικές ασκήσεις για χαλάρωση.

Μην βιάζεστε

Μην έχετε άγχος να περάσετε γρήγορα στο κομμάτι εκείνο ενός προγράμματος ασκήσεων το οποίο πιστεύετε ότι θα σας ωφελήσει περισσότερο: κοιλιακοί ή κάμψεις προς τα πίσω στη γιόγκα. Μπορεί να είναι πιο χρήσιμο τους μυς, τις αρθρώσεις και την αποφασιστικότητά σας να περάσετε ένα καλό χρονικό διάστημα χαλάρωσης στην αρχή ενός μαθήματος γιόγκα χαλαρώνοντας τεταμένες περιοχές του σώματος προς το πάτωμα ή να αφιερώσετε επαρκή χρόνο για προθέρμανση πριν κάνετε ασκήσεις για την καρδιά,

Κάντε διαλείμματα

Αν αθλείστε τακτικά, μην φοβάστε να κάνετε κάποια διαλείμματα, όταν θέλετε να πάτε διακοπές ή όταν προκύψει κάποια αδιαθεσία. ότι έχετε μία ημέρα ανάπαυσης κάθε εβδομάδα, Μερικές φορές, ένα διάλειμμα μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους εργασίας και ανανεώνει τον ενθουσιασμό μας, όταν αισθανόμαστε εξαντλημένοι. Εάν προπονείστε πολύ σκληρά, π.χ. σε έναν μαραθώνιο, να γνωρίζετε ότι διατρέχετε τον κίνδυνο να καταπονήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρεξαν στον Μαραθώνιο του Λος Άντζελες ήταν έξι φορές πιο ευάλωτοι σε κρύωμα ή γρίπη από εκείνους που αθλούνταν τακτικά, αλλά δεν συμμετείχαν στον αγώνα.

Ενυδατωθείτε

Είναι σημαντικό να μένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο η ηλικία σας μεγαλώνει. Ακόμα και αν πίνετε τα συνιστώμενα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Πιείτε λίγο περισσότερο αφού ασκηθείτε και ιδρώσετε, για να αντικαταστήσετε τα χαμένα υγρά.

Όταν δεν υπάρχει χρόνος

Εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για άσκηση, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα. Δεσμεύοντας χρόνο στο ημερολόγιό σας για γυμναστική, όπως θα κάνατε για μια συνάντηση εργασίας ή για ένα ραντεβού στον γιατρό. Θεωρήστε τον χρόνο αυτόν ιερό και μην αφήνετε τίποτα να σας τον πάρει. Χρωστάτε στον εαυτό σας, στην οικογένειά σας και στη δουλειά σας να είστε καλοδιάθετοι, αποτελεσματικοί και συγκεντρωμένοι. Η άσκηση σας εξασφαλίζει όλα αυτά τα οφέλη.

Προειδοποιητικές ενδείξεις

Διακόψτε την άσκηση και ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας, εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πόνο στο στήθος
  • πόνο στην πλάτη ή στη μέση
  • δύσπνοια (η ήπια δύσπνοια δεν είναι κακό σημάδι)
  • πονοκέφαλοι και ζάλη
  • μυϊκή αδυναμία ή ακραία κόπωση
  • δυσκολία στο περπάτημα
  • πόνο ή οίδημα στην κνήμη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *