Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Διατηρήστε σωστή στάση σώματος με απλά tips!

Διατηρήστε σωστή στάση σώματος με απλά tips!

Διατηρήστε σωστή στάση σώματος με απλά tips!

Η σωστή στάση σώματος είναι η ουσία ενός νεανικού κορμιού. Η ευθυγράμμιση των αρθρώσεων αφαιρεί την ένταση από τους ώμους και το κάτω μέρος της πλάτης. Επιτρέπει στην σπονδυλική σας στήλη να ανακτήσει το πλήρες εύρος της κίνησής της, συμβάλλει στην ευκολότερη αναπνοή. Θα καθορίσει τη σιλουέτα σας, βοηθώντας σας να φαίνεστε πιο κομψοί και πιο σίγουροι
για τον εαυτό σας.

Η σωστή στάση σώματος προστατεύει επίσης από προβλήματα του λαιμού, εξασκεί τους κοιλιακούς και πυελικούς μυς, και προστατεύει την πλάτη σας. Καθώς σηκώνεστε και μεταφέρετε πράγματα, και κάνει τις ασκήσεις γυμναστικής πιο αποτελεσματικές.

Ελέγξτε τον εαυτό σας

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε οσφυαλγία και ακαμψία στον λαιμό και στους ώμους, για να μην αναφέρουμε το καμπουριασμένο προφίλ. Οι δύσκαμπτες περιοχές δεν χρησιμοποιούνται και έτσι γίνονται ακόμη πιο άκαμπτες, ενώ άλλα μέρη του σώματος αναλαμβάνουν να αντισταθμίσουν αυτή την αδράνεια. Οδηγώντας σε ανισορροπίες και προβλήματα σε ό,τι αφορά την ευελιξία και τη δύναμη.
Ελέγξτε τη στάση σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως όταν σταματήσετε στο φανάρι ή με το ανά ώρα σύντομο δελτίο ειδήσεων. Τεντωθείτε, διώξτε την πίεση, και αναδιατάξτε τους σπονδύλους σας.

Καθιστή στάση σώματος

Σε μια καρέκλα, φανταστείτε ότι ο κόκκυγάς σας πέφτει με όλο του το βάρος πάνω στο κάθισμά σας. Αυτό βοηθά τη σπονδυλική σας στήλη να αποφορτίζεται. Νιώστε την κορυφή του κεφαλιού σας να τραβιέται από μια αόρατη κλωστή προς το ταβάνι. Χώστε ελαφρά το πηγούνι προς τα μέσα, για να κρατήστε τον λαιμό υψωμένο. Φανταστείτε το διάστημα που χωρίζει τους σπονδύλους σας.

Άσκηση για σωστή στάση σώματος κόντρα στον τοίχο

Καθίστε με τα πόδια σταυρωμένα με το κάτω μέρος της πλάτης σας να ακουμπά σε έναν τοίχο. Στερεώστε τα πόδια και τους γλουτούς σας στο πάτωμα. Εισπνέοντας, νιώστε τη σπονδυλική σας στήλη να αναπτύσσεται από τους γοφούς σας. Εκπνέοντας, τραβήξτε τους κοιλιακούς μυς σας προς τα πίσω. Στην επόμενη εισπνοή σας, στηρίξτε τις ωμοπλάτες σας στον τοίχο. Φανταστείτε την κορυφή του κεφαλιού σας να ψηλώνει.

Προσαρμόστε την καρέκλα σας

Επιλέξτε μια ρυθμιζόμενη καρέκλα γραφείου. Μετακινήστε το κάθισμα έως ότου και τα δύο σας πέλματα να ακουμπούν επίπεδα στο πάτωμα, τα πόδια να μένουν ανοιχτά στο πλάτος του ισχίου, τα γόνατα στην ευθεία των αστραγάλων, το πίσω μέρος των μηρών να είναι καλά στηριγμένο.

Ρυθμίστε την πλάτη του καθίσματος, ώστε να στηρίξετε το κάτω μέρος της πλάτης σας με τους ώμους να αιωρούνται πάνω από τους γοφούς. Τα αφτιά να βρίσκονται στην ευθεία των ώμων. Τοποθετήστε την οθόνη έτσι ώστε να την βλέπετε ακριβώς μπροστά σας. Φέρτε τους αγκώνες σε ορθές γωνίες σε σχέση με τα μπράτσα, με τους ώμους χαλαρούς.

Κοιταχτείτε στον καθρέφτη

Παρατηρήστε το πώς στέκεστε. Μήπως ο ένας γοφός πετάγεται μπροστά; Το βάρος του σώματος σας είναι ισορροπημένο στο ένα πόδι; Είναι ο ένας ώμος πιο ψηλός ή το κεφάλι σας κλίνει προς τη μία πλευρά; Ποια μέρη του σώματός σας μοιάζουν τεταμένα; Πώς είναι οι ώμοι, το σαγόνι, το στήθος και το στομάχι;

Σωστή στάση σώματος όταν είστε σε αναμονή

Προσπαθήστε να σταθείτε σωστά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, την ώρα που περιμένετε ένα λεωφορείο ή μπροστά στον ψύκτη νερού. Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος του ισχίου, με τα πέλματα παράλληλα. Μετακινήστε το σωματικό βάρος σας έτσι ώστε να μοιραστεί ισόποσα μεταξύ των δύο ποδιών.

Γείρετε από τη μία πλευρά στην άλλη και προς τα εμπρός και πίσω, για να ελέγξετε την ισορροπία σας. Φέρτε τους γοφούς σας πάνω από τα γόνατά σας. Τραβήξτε τους κοιλιακούς μυς σας προς τα πίσω και ενώστε τους γλουτούς σας χωρίς να τους πιάνετε.

Τεντωθείτε από τους γοφούς έως τις μασχάλες και από τις δύο πλευρές. Ανοίξτε το στέρνο σας, χαλαρώστε τους ώμους σας, κρατώντας τους κεντραρισμένους πάνω από τους γοφούς σας και ανασηκώστε το πίσω μέρος του λαιμού.

Περπατήστε στητά

Για να βελτιώσετε τη στάση σας καθώς περπατάτε, σηκώστε το βλέμμα σας από το έδαφος και κοιτάξτε σε απόσταση μπροστά σας, εστιάζοντας το βλέμμα σας σε αντικείμενα στο ύψος των ματιών. Νιώστε ότι αφήνετε το βάρος σας πίσω σας, με αποτέλεσμα το πίσω πόδι σας να είναι βαρύ και το μπροστινό ελαφρύ.

Καθώς περπατάτε, φανταστείτε ότι τα αντικείμενα έρχονται προς το μέρος σας, αντί εσείς να κινείστε προς αυτά, σαν να στέκεστε σε έναν κυλιόμενο διάδρομο σε ένα αεροδρόμιο.

Φανταστείτε ένα μπαλόνι…

Κάθε φορά που αισθάνεστε γερασμένοι και πλαδαροί, φανταστείτε ότι ένα μπαλόνι γεμάτο με ήλιο είναι δεμένο στην κορυφή του κεφαλιού σας. Νιώστε το να επιμηκύνει τους σπονδύλους στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Κοιτάξτε ευθεία μπροστά.

Πιλάτες για ουδέτερη θέση της λεκάνης

Η εύρεση μιας ουδέτερης (φυσικής) θέσης για τη λεκάνη είναι ένα από τα πρώτα μαθήματα του πιλάτες. Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα, στην ευθεία των γοφών, με τα πέλματα να πατούν σταθερά στο πάτωμα σε άνετη απόσταση από τους γλουτούς σας. Τοποθετήστε τις βάσεις των χεριών σας στα οστά των ισχίων σας, με τα δάχτυλα στο ηβικό οστό. Σηκώστε τη λεκάνη σας προς τα πάνω, έτσι ώστε η μέση σας να πιέζει το έδαφος.

Στη συνέχεια, κυλήστε τη λεκάνη σας έτσι ώστε η μέση σας να σχηματίσει καμάρα πάνω από το πάτωμα. Τώρα, προσπαθήστε να βρείτε μια ενδιάμεση θέση, μεταξύ κάμψης και διάτασης, όπου το ισχίο και τα ηβικά οστά (και τα χέρια σας) να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Αυτή είναι η ουδέτερη στάση. Προσπαθήστε να ξαπλώσετε, να σταθείτε και να καθίσετε διατηρώντας την ουδέτερη στάση.

Δοκιμάστε την τεχνική Alexander για σωστή στάση σώματος

Αυτή η μέθοδος-τεχνική εκπαιδεύει το άτομο, ώστε να καταφέρνει με απλό και πρακτικό τρόπο να αλλάζει τις κινητικές του συνήθειες. Στις καθημερινές δραστηριότητες. Η τεχνική Aexander δεν
είναι μια σειρά θεραπειών ή ασκήσεων αλλά μια επανεκπαίδευση σώματος και μυαλού. Βοηθά να ανακαλύψει κανείς μια νέα ισορροπία στο σώμα του απελευθερώνοντας άχρηστη ένταση. Μπορεί να εφαρμοστεί όταν καθόμαστε, είμαστε ξαπλωμένοι, στεκόμαστε όρθιοι ή περ- πατάμε κ.λπ.

Πυελική ανύψωση

Οι πυελικοί μύες εξασθενούν με την ηλικία, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Για να προστατευθείτε από την ακράτεια λόγω στρες, κάντε ασκήσεις πυελικού εδάφους ή Kegel καθημερινά για το υπόλοιπο της ζωής σας. Είναι ζωτικής σημασίας εάν έχετε κάνει παιδιά (ειδικά μετά από τρεις ή περισσότερους φυσιολογικούς τοκετούς). Ασκήσεις kegel: Μάθε τι είναι και πως να τις κάνεις σωστά!

Εντοπισμός των μυών του κορμού

Οι μύες που βρίσκονται βαθιά μέσα στην κοιλιά και τη λεκάνη στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη ενάντια στη βαρύτητα σαν κορσές, σταθεροποιώντας και προστατεύοντας τη νεανική στάση. Για
να εντοπίσετε αυτούς τους μυς, καθίστε στητοί, με τα πέλματα σταθερά στο πάτωμα. Εκπνέοντας, τραβήξτε πίσω τους κοιλιακούς μυς σαν να σπρώχνετε τον αφαλό σας προς τη μέση σας. Νιώστε ένα ελαφρύ άδειασμα, μια κοιλότητα ή ένα κούμπωμα. Μην κρατάτε την αναπνοή σας ή σφίγγετε με πολλή δύναμη.

Χαλαρώστε. Τώρα, τραβήξτε τους μυς του πυελικού εδάφους. Χαλαρώστε. Αναπνέοντας ομαλά, χρησιμοποιήστε και τα δύο σετ εσωτερικών μυών, χωρίς να σφίγγετε το στομάχι και τους γλουτούς.
Χρησιμοποιήστε τον κορμό σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες: θα έχετε έτσι ιδιαίτερα καλή στήριξη κατά την οδήγηση.

Σηκώστε βάρη με ασφάλεια

Για να προστατεύσετε τη σπονδυλική σας στήλη και τις αρθρώσεις όσο μεγαλώνετε, θυμηθείτε τους κανόνες ανύψωσης και μεταφοράς. Κρατήστε τα βαριά φορτία κοντά στο κέντρο βάρους σας, κατανείμετε το βάρος ομοιόμορφα δεξιά και αριστερά και όταν σηκώνετε και κατεβάζετε φορτία. Λυγίστε τα πόδια σας όχι τη σπονδυλική σας στήλη. Χρησιμοποιήστε συνειδητά τους μυς του κορμού σας και εισπνεύστε καθώς σηκώνετε, εκπνεύστε καθώς αφήνετε κάτω.

Εάν πρέπει να μεταφέρετε συχνά βαριές τσάντες, χρησιμοποιήστε ένα σακίδιο πλάτης με ενισχυμένους ιμάντες ώμου, ασφαλέστερους για τη σπονδυλική στήλη από το να μεταφέρετε φορτία χρησιμοποιώντας μόνο τον έναν ώμο.

Βελτιώστε τις απλωτές σας

Ψάξτε για ένα μάθημα κολύμβησης που θα σας μάθει να κολυμπάτε με απλωτές, για να διασφαλίσετε ότι η κακή στάση δεν εμποδίζει την αποτελεσματικότητα της πισίνας. Η συνειδητοποίηση της καλής στάσης σε κάθε απλωτή εξομαλύνει και συντονίζει τις κινήσεις των ποδιών και των βραχιόνων. Προστατεύει την πλάτη, τον λαιμό και τις αρθρώσεις και αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων.

Θα παρατηρήσετε βελτιωμένη αντοχή και δύναμη στο νερό. οι δάσκαλοι που έχουν εκπαιδευθεί στη μέθοδο Shaw, η οποία εφαρμόζει τις δεξιότητες της τεχνικής Alexander στο κολύμπι, αναφέρουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στους κολυμβητές κάποιας ηλικίας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *