Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου

Παχαίνει το φαγητό μετά τις 8:μ.μ; ΜΗΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ;

Παχαίνει το φαγητό μετά τις 8:μ.μ; ΜΗΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ;

Παχαίνει το φαγητό μετά τις 8:μ.μ; Κάθε χρόνο οι ιδικοί καταρρίπτουν και αναλύουν έναν διατροφικό μύθο. Βάζοντας την αλήθεια και τις θρεπτικές αξίες που τη συνοδεύουν στο πιάτο μας.

Παχαίνει το φαγητό μετά τις 8:μ.μ;

Ο ΜΥΘΟΣ

Πόσες φορές έχεις ακούσει ότι εάν καταναλώσεις φαγητό μετά τις 8 το βράδυ θα πάρεις βάρος ή θα γίνει όλο λίπος ή ότι δεν θα «καεί»; Είναι μία απορία που ακούω αρκετά συχνά και αποτελεί άγχος αρκετών που μπορεί να τρώνε το γεύμα τους ή κάποιο σνακ μετά τις 20:00!

Να σε ανακουφίσω λέγοντας ότι αυτό το σαντουιτσάκι που μπορεί να φας στις 21:00, στις 22:00 ή ακόμα και στις 23:00 θα σου δώσει τις ίδιες θερμίδες και τα ίδια θρεπτικά συστατικά όποια ώρα και να το καταναλώσεις. Συνεπώς, η ώρα κατανάλωσης δεν θα οδηγήσει ξαφνικά στην αποθήκευση λίπους ή στην αύξηση βάρος.Δες Κάψτε λίπος, & αποκτήστε ενέργεια μόνο σε 30 λεπτά!

Στην πραγματικότητα, το τι τρως και πόσο μέσα στην ημέρα είναι αυτό που θα καθορίσει τελικά την αύξηση του βάρους και του λίπους και όχι η ώρα που θα το καταναλώσεις.

Ας δούμε πώς προέκυψε αυτός ο μύθος

Η ιδέα ότι το φαγητό μετά τις 20:00 παχαίνει προέκυψε από τον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος ορίζει ότι το βράδυ μετά τη δύση του ήλιου δηλαδή. Οι άνθρωποι και τα ζώα κανονικά κοιμούνται και δεν καταναλώνουν φαγητό.Δες Πρόγραμμα συνδυαστικής διατροφής βήμα-βήμα!

Άρα ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να τρώμε βράδυ. Μάλιστα, κάποιες έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτά που κατανάλωσαν φαγητό την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται. Απέκτησαν παραπάνω βάρος, ενώ τα ποντίκια που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν κάποια μεταβολή στο βάρος τους.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ωστόσο, σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, δεν φάνηκε κάποια διαφορά στο βάρος ή στο λίπος εάν κατανάλωναν φαγητό μετά τις 20:00. Εάν αυτό ίσχυε, δεν θα έπρεπε οι άνθρωποι που δουλεύουν βραδινές βάρδιες να είναι υπέρβαροι ή ακόμα και παχύσαρκοι;

Συνεπώς, εάν οι θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσα στην ημέρα δεν ξεπερνούν αυτές που «καις», το σωματικό σου βάρος δεν θα μεταβληθεί, ακόμα και εάν αυτές οι θερμίδες καταναλώνονται το βράδυ. Εάν, όμως, οι θερμίδες σου είναι περισσότερες από αυτές που «καις», τότε θα αυξηθεί το βάρος σου είτε τις τρως πρωί είτε βράδυ!

Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές περιπτώσεις ατόμων που έχουν πάρει βάρος τρώγοντας αργά το βράδυ. Αυτό γιατί τα άτομα που μένουν ξύπνια μέχρι αρκετά αργά τείνουν να τσιμπολογούν σνακ. Όπως πατατάκια, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες και άλλα με πολλές θερμίδες και λιπαρά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους.Δες Τέλειο κορμί σε 4 εβδομάδες με το Νο 1 πρόγραμμα διατροφής!

Ακόμα και τα άτομα που δουλεύουν βραδινή βάρδια φαίνεται πως καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ για λόγους ευκολίας. Καθώς αυτά βρίσκουν πιο εύκολα κοντά στη δουλειά τους (ή στον αυτόματο πωλητή που μπορεί να υπάρχει στη δουλειά τους). Έτσι, είναι αναμενόμενο να παρατηρηθεί αύξηση στο σωματικό βάρος.

Εάν, λοιπόν, καταναλώνεις μόνο τις θερμίδες που χρειάζεσαι καθημερινά, δεν πρόκειται να πάρεις βάρος, είτε τις καταναλώσεις όλες μέχρι τις 20:00 είτε τις καταναλώσεις και μετά τις 20:00.

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *