Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η μόνη μας πηγή, εκτός από το γάλα και το συκώτι, βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι βασική για την προστασία του σώματος μας από στις ιώσεις και στη βοήθεια ανάρρωσης του, όταν προσβληθεί από αυτές.Μάθε τους τρόπους που θα διατηρήσεις περισσότερη ποσότητα βιταμίνης C στις τροφές και προστάτεψε τον οργανισμό σου από τις ιώσεις και αυτό το χειμώνα!
Προστάτεψε τον οργανισμό σου από τις ιώσεις με βιταμίνη C
Η βιταμίνη C ελάχιστα αποθηκεύεται από το σώμα, και έτσι είναι σημαντικό να τρώς λίγη ποσότητα κάθε μέρα. Τα λαχανικά είναι το ίδιο καλή πηγή, όπως και τα φρούτα, αρκεί να διαλέγεις τουλάχιστον μερικά από αυτά με μορφή φυλλωδών πράσινων και να τρώς μια καλή αναλογία, σε σαλάτες, επειδή ακόμα και το προσεκτικό μαγείρεμα προκαλεί την απώλεια ποσότητας βιταμίνης C. Όταν μαγειρεύεις είτε φρούτα είτε λαχανικά, οι κανόνες για να διατηρείται η πιο καλή γεύση και η αξία σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα είναι:
1# Έκθεσε τις κομμένες ή ξεφλουδισμένες επιφάνειες στον αέρα μόνο για όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα.Έτσι μην κόβεις ή κομματιάζεις τα λαχανικά ή τα φρούτα πολλές ώρες πριν την ώρα που πρόκειται να μαγειρευτούν ή να φαγωθούν.
2#Μη μουσκεύεις τα φρούτα και τα λαχανικά, επειδή οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία θα
διαλυθούν στο υγρό. Για τον ίδιο λόγο προτίμησε μεθόδους μαγειρέματος χωρίς τη χρήση νερού, ή με χρήση ελάχιστης ποσότητας:π.χ στον ατμό.
Προστάτεψε τον οργανισμό σου από τις ιώσεις με βιταμίνη C
3#Μαγείρεψε τα λαχανικά σε ελάχιστο χρόνο. Αυτό περιορίζει την απώλεια βιταμινών και διατηρεί σε καλή κατάσταση την υφή και τη γεύση, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για προσθήκη λαδιού ή αλατιού.
4#Απόφυγε να διατηρείς ζεστά τα λαχανικά! πράγμα που προκαλεί σημαντική απώλεια βιταμινών. .
5#Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις έτοιμα για χρήση λαχανικά ή φρούτα, το κατεψυγμένο προϊών έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από αυτό στην κονσέρβα.Αν χρησιμοποιείς κονσερβοποιημένο προϊόν, χρησιμοποίησε το υγρό στο μαγείρεμα για πάρεις πίσω τα μεταλλικά στοιχεία που είναι διαλυμένα σε αυτό.
6#Στόχευσε να τρως φρέσκες τροφές με κάθε γεύμα, από φρούτα την ώρα του προγεύματος,
μια σαλάτα σαν καθημερινή συνήθεια, μέχρι κολατσιό από ωμά καρότα ή μπανάνες. Τα
φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να είναι καλές «τροφές ευκολίας», επειδή οι σαλάτες γίνονται εύκολα και τα φρούτα μπορούν να φαγωθούν, όπου και αν είσαι.
Δες ακόμα: