Παρασκευή, 1 Μαρτίου

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Ο φρουρός του οργανισμού μας!

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Ο φρουρός του οργανισμού μας!

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Ο φρουρός του οργανισμού μας!

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C οι κομμάντος που φυλάνε το σώμα μας προστατεύουν, εσωτερικά και εξωτερικά,
τους προστατευτικούς μηχανισμούς. Ο πιο σημαντικός είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και αυτό λειτουργεί σαν μια αστυνομική δύναμη. Κάνει περιπολίες στο σώμα μας και ελέγχει τα κύτταρά του προσέχοντας ιδιαίτερα αν κάποια κύτταρα μετατράπηκαν σε κακοήθεις.

Όταν τα  κύτταρα αυτά εντοπίζονται, το ανοσοποιητικό σύστημα τα καταστρέφει. Με την προϋπόθεση πάντοτε πως αυτό το προστατευτικό σύστημα του οργανισμού λειτουργεί αποτελεσματικά.

Γι’ αυτό μόνο αν διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σε καλή κατάσταση λειτουργίας, μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στη διατήρηση της υγείας μας σε καλή κατάσταση.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η βιταμίνη C είναι βασικής σημασίας σ’ αυτή τη διαδικασία διατήρησης σε καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επίσης, ένα ζωτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας έχουν αναλάβει τα αντισώματα. Τα αντισώματα μπορούν να περιγράφουν σαν μεγάλα μάλλον μόρια πρωτεΐνης και ο οργανισμός μας παράγει εκατομμύρια διαφορετικά είδη απ’ αυτά.

Όπως έχει αποδειχτεί, τα αντισώματα αναγνωρίζουν τα ξένα προς τον οργανισμό μας κύτταρα και καθοδηγούν την καταστροφή τους. Γενικά, το σώμα μας παράγει περισσότερα από αυτά τα μόρια αντισωμάτων, όταν αυξήσουμε τη λήψη της βιταμίνης C.

Στα κύτταρα που έχουν αναγνωριστεί από τα αντισώματα ξένα και κακοήθη. Επιτίθενται στη συνέχεια άλλα κύτταρα, που «περιπολούν» το σώμα μας και αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Ο φρουρός του οργανισμού μας!

Επίσης, τα ειδικά κύτταρα, που προστατεύουν τους αδένες μας από κακοήθη κύτταρα, όπως είναι τα διάφορα είδη καρκίνων. Έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη λειτουργία τους, όταν παίρνουμε μεγάλες δόσεις βιταμίνης C.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως τα επίπεδα του ασκορβικού οξέος στο σώμα μας πέφτουν μόλις κρυολογήσουμε, γεγονός που παρεμποδίζει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας. Κι όπως έδειξαν τα διάφορα τεστ πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η λήψη της βιταμίνης C για να εξουδετερώσει την πτώση του επιπέδου του ασκορβικού οξέος.

Έτσι, από τις διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, βγήκε το συμπέρασμα πως η άριστη δόση βιταμίνης C, που θα πρέπει να παίρνεται τακτικά. Για να διατηρήσει κανείς την υγεία του σε καλή κατάσταση και ταυτόχρονα να προστατευθεί από τις διάφορες ασθένειες. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 250 μιλιγκράμ την ημέρα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Γι’ αυτό προτείνω να παίρνει κανείς από 250 μιλιγκράμ έως 4.000 μιλιγκράμ βιταμίνης C την ημέρα ή ακόμα και 10.000 μιλιγκράμ την ημέρα. Η ποσότητα αυτή θα πρέπει να μειώσει την πιθανότητα να πάθει κανείς είτε ένα κοινό κρυολόγημα είτε γρίπη. Θα πρέπει επίσης να εμποδίσει την ανάπτυξη μιας δευτερεύουσας βακτηριακής μόλυνσης από ένα μολυσματικό ιό.

Επίσης, η μέση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο των ασθενών θα μπορούσε να μειωθεί, αν αντιλαμβανόμαστε την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μέση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο θα μπορούσε να μειωθεί κατά δύο μέρες. Με την κατάλληλη χρησιμοποίηση συμπληρωματικών ποσοτήτων ασκορβικού οξέος, δηλαδή βιταμίνης C.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Ο φρουρός του οργανισμού μας!

Γιατί δεν είναι μόνο ότι επιδρά στον οργανισμό μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά επίσης επιταχύνει τη διαδικασία της θεραπείας, για πληγές, σπασμένα οστά, εγκαύματα, καθώς και άλλες βλάβες. Εξάλλου, στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί πως, όταν ένας ναυτικός έπασχε από σκορβούτο, παλιές πληγές που είχαν θεραπευτεί, άνοιγαν ξανά. Γι’ αυτό είναι προφανές πως το
κατάλληλο επίπεδο της βιταμίνης C είναι βασικό στοιχείο για να διατηρήσει κανείς την υγεία του σε καλή κατάσταση. Ακόμα κι όταν οι διάφορες πληγές φαίνεται πως έχουν πια θεραπευτεί.

Είναι, επίσης, γνωστό, πως είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν οι πληγές, που προκαλούνται από τη μακροχρόνια υποχρεωτική κατάκλιση ασθενών, καθώς και ανάπηρων. Όμως, το πρόβλημά τους μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια της βιταμίνης C.
Οι πληγές τους, που εμφανίζονται στο δέρμα, συνήθως πάνω από ένα κόκαλο, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται πάνω του από το κρεβάτι, την αναπηρική καρέκλα, ή κάποιο άλλο αντικείμενο, μπορούν να παρουσιάσουν αισθητή βελτίωση. Γιατί, όπως έδειξαν διάφορα τεστ, η καθημερινή λήψη της βιταμίνης C επί ένα μήνα είχε εξαιρετικά αποτελέσματα σ’ ανάλογες περιπτώσεις.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Ο φρουρός του οργανισμού μας!

Εξάλλου, έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες για τη σχέση της βιταμίνης C και του κλεισίματος των πληγών. Έτσι, σε ένα πείραμα, ένας ασθενής με μια πολύ άσχημη πληγή ακολούθησε επί εφτά μήνες ένα διαιτολόγιο το οποίο δεν περιείχε καθόλου βιταμίνη C. Στο διάστημα αυτό, η πληγή του δεν έκλεισε. Παρ’ όλα αυτά, όταν το διαιτολόγιο του ασθενούς άλλαξε και συμπεριλήφθηκε σ’ αυτό ένα γραμμάριο βιταμίνης C επί δέκα μέρες, η πληγή έκλεισε φυσιολογικά. Σε ένα άλλο πείραμα ανακαλύφθηκε πως ημερήσιες δό-σεις των 500 έως 3.000 μιλιγκράμ βιταμίνης C την ημέρα, επιτάχυναν σημαντικά την αποθεραπεία χειρουργηθέντων ασθενών.

Αλλά και τα έλκη του στομάχου συνδέονται με ανεπάρκεια (αβιταμίνωση) της βιταμίνης C. Το γαστρικό υγρό στο στομάχι είναι όξινο και καυστικό. Περιέχει ένζυμα όπως η πεψίνη, που επιτίθεται στις πρωτεΐνες των τροφίμων και κατ’ αυτό τον τρόπο συνεχίζει τη διαδικασία της πέψης, που άρχισε στο στόμα με το μάσημα των τροφών και τη δράση των ενζύμων του σιέλου.

Αλλά, καθώς τα τοιχώματα του στομάχου περιέχουν πρωτεΐνες, υπάρχει η πιθανότητα να επιτεθεί και σ’ εκείνες το γαστρικό υγρό. Ορισμένες φορές τα προστατευτικά στρώματα των τοιχωμάτων σπάνε σε κάποιο σημείο και έτσι το γαστρικό υγρό αρχίζει την επίθεσή του, προκαλώντας κάποιο έλκος (πληγή) στο στομάχι (γαστρικό έλκος), ή στο συνεχόμενο έντερο (έλκος του δωδεκαδακτύλου).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Ο φρουρός του οργανισμού μας!

O σχηματισμός αυτών των ειδών έλκους μπορεί να προκληθεί, επίσης, από την ασπιρίνη, την κορτιζόνη, καθώς και άλλα φάρμακα. Πολλές ιατρικές αναφορές δείχνουν πως η λήψη αυξημένης ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η διαδικασία αυτή και να εξαλειφθεί το έλκος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αν τραυματιστήκατε, ή αν πρόκειται να χειρουργηθείτε, φροντίστε να επιμείνετε για να σας χορηγηθεί η άριστη ποσότητα βιταμίνης C για την περίπτωσή σας. Προσωπικά, έμεινα έκπληκτος, όπως και άλλοι, για το ότι, στο τελευταίο τέταρτο του 2001J αιώνα, μία και μοναδική ουσία θα αποκαλυπτόταν τόσο χρήσιμη, ανεξάρτητα από την ασθένεια, που υποφέρει κανείς.

Ο λόγος για τον οποίο η βιταμίνη C είναι ακριβώς μια τέτοια ουσία οφείλεται στο ότι με τη συμμετοχή της σε μια σειρά από βιοχημικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού, ισχυροποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός μας.

Γιατί δρα σαν ερέθισμα στα ανοσοποιητικά συστήματα του σώματος και τα ωθεί να δράσουν και να δώσουν μάχη σ’ οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του σώματος. Βέβαια, πολλά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Παρ’ όλα αυτά, στις μέρες μας, πολλά από αυτά είναι τόσο ισχυρά, που πρέπει να δοθούν με συνταγή και με πολλή προσοχή. Και αν η δοσολογία, στην οποία θα δοθούν, είναι λανθασμένη, μπορεί ν’ αποδειχτούν ιδιαίτερα τοξικά, προκαλώντας πολύ μεγάλη βλάβη στον ασθενή.

Όμως, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο για τη βιταμίνη C, πράγμα που με κάνει να πιστεύω ιδιαίτερα έντονα πως η βιταμίνη C σε πολλές περιπτώσεις, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των φαρμάκων. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να παίρνει κανείς βιταμίνες σε απεριόριστες ποσότητες.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Ο φρουρός του οργανισμού μας!

Οπωσδήποτε, υπάρχουν οι άριστες ποσότητες για κάθε βιταμίνη, τις οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνει κανείς. Όμως, η απροθυμία πολλών γιατρών να δώσουν την άριστη ποσότητα βιταμινών, στέρησε τους ασθενείς από το να απολαύσουν τα προφανή οφέλη, που τους παρέχουν.

Ίσως η απροθυμία πολλών μελών του ιατρικού επαγγέλματος να παραδεχτούν τα πλεονεκτήματα, που έχουν οι βιταμίνες, να οφείλεται σε άγνοια, αλλά διάφορα άτομα μου υπέδειξαν μια άλλη εξήγηση. Στην περίπτωση αυτή, ίσως, οι κατασκευαστές φαρμάκων, καθώς και άλλοι οι οποίοι απασχολούνται στην επονομαζόμενη βιομηχανία υγείας, δε θέλουν οι άνθρωποι ν’ ανακαλύψουν πως μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους, παίρνοντας απλώς βιταμίνες στην άριστη ποσότητα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *