Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βιταμίνες

 Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βιταμίνες

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο μηχανισμός του οργανισμού που επιτίθεται σε οτιδήποτε δεν είναι ο «εαυτός του». Δίνει καθημερινά συνεχή αγώνα εναντίον των ιών, οι οποίοι εισέρχονται στον οργανισμό μας. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, αντί να επιτεθεί σε ξένα σώματα, αποσυντονίζεται και επιτίθεται σε δικά του κύτταρα. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι σημαντικές ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων, καθώς και αυξημένες θρεπτικές απαιτήσεις σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας, μπορούν να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο έργο του. Αν και τα ηλικιωμένα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο δε είναι ξεκάθαρο ωστόσο αν πρόκειται λόγω της γήρανσης ή λόγω κακών διατροφικών συνθηκών αυξημένων αναγκών ή ενός συνδυασμού όλων αυτών. Μπορεί προς το παρόν να μην υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα, ερευνητές όμως έχουν αναγνωρίσει πολλές θρεπτικές ουσίες ως σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του.Σήμερα θα μάθετε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βιταμίνες.

                                   Τονώστε το ανοσοποιητικό σου με βιταμίνη Α

βιταμίνη Α

Μελετώντας την επίδραση της βιταμίνης Α σε παιδιά, παρατηρήθηκε ότι ακόμα και μια μέτρια έλλειψη μπορεί να εξασθενίσει τις ανοσοποιητικές άμυνες στο αναπνευστικό σύστημα ενός παιδιού.Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί βλάβη στη βλεννογόνο του αναπνευστικού συστήματος και έτσι τα βακτήρια και οι ιοί επιτίθενται.Για παράδειγμα, όταν εμφανιστεί ένας ιός της γρίπης στο εσωτερικό μέρος του λαιμού ενός υγιούς ατόμου(που δεν παρουσιάζει δηλαδή, έλλειψη της βιταμίνης Α), τότε ο οργανισμός του είναι σε θέση ν’ αμυνθεί, σε αντίθεση με κάποιο άτομο στο οποίο παρατηρείται έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης. Πώς όμως είναι δυνατόν τα παιδιά να παρουσιάζουν έλλειψη σε μια χώρα τόσο καλά εφοδιασμένη με ποικιλία φρούτων και λαχανικών πλούσια σε βιταμίνη Α; Απλώς, πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά δεν καταναλώνουν τις σωστές τροφές.

                                                             Δείτε ακόμα:Βιταμίνες για την αϋπνία

                                                      Βιταμίνη Β6 για τους ηλικιωμένους

Βιταμίνη Β6

Οι ερευνητές στο τμήμα διατροφής τουΠανεπιστημίου της Βοστόνης ανακάλυψαν ότι τα υγιή ηλικιωμένα άτομα που δεν συμπεριλάμβαναν βιταμίνη Β6 στη διατροφή τους, είχαν μειωμένη ανοσοποιητική άμυνα. ‘Όταν οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη μελέτη λάβαιναν καθημερινά 50 mg της βιταμίνης Β6, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό τους βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν ξεκινήσει η μελέτη. Είτε είστε νέοι είτε ηλικιωμένοι, μπορείτε να αυξήσετε τη λήψη βιταμίνης Β6, καταναλώνοντας ρεβίθια, γαλοπούλα, πατάτες και μπανάνες ή πίνοντας χυμό από δαμάσκηνα.Μια μπανάνα επίσης, παρέχει το 33% των ημερήσιων αναγκών για βιταμίνη Β6, ενώ ένα ποτήρι χυμού από δαμάσκηνα το 28%.

                                              Δείτε ακόμα:3 βιταμίνες «τροφή» για το δέρμα!

                                                          Κρατήστε άμυνα με βιταμίνη C

βιταμίνη C

Είναι γενικά αποδεκτό στην ιατρική κοινότητα ότι η βιταμίνη C ενισχύει την αντίσταση έναντι σε επικείμενες μολύνσεις ή ασθένειες. Ενώ η ΣΗΔ για τη βιταμίνη C είναι χαμηλότερη από την ποσότητα που χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλές μελέτες, πολλοί δεν λαμβάνουν ούτε καν αυτή την ποσότητα στην καθημερινή τους διατροφή. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παρουσιάζει κανείς έλλειψη αυτής της βιταμίνης, αν σκεφτείτε πόσα πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. “Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού για παράδειγμα περιέχει το 200% της ΣΗΔ, ενώ μισή κούπα κομμένης
κόκκινης πιπεριάς παρέχει το 158%. Είναι όμως η ΣΗΔ αρκετή για να διατηρείται το ανοσοποιητικό σύστημα σε φόρμα; Την απάντηση οι ερευνητές απλώς δεν τη γνωρίζουν ακόμη αλλά πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν να λαμβάνονται τουλάχιστον500 mg ημερησίως.

                                           Ενδυνάμωσε τα οστά με βιταμίνη D

βιταμίνη D(1)-

Η βιταμίνη D έχει σημαντική δράση στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, τα επίπεδα της βιταμίνης D (γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου) μειώνονται κι αυτό γιατί παρατηρείται έλλειψη ηλιοφάνειας. Το δέρμα μας χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή της βιταμίνης D. Οι μικρότερες ημέρες σημαίνουν λιγότερες ώρες ήλιου, ενώ οι πιο κρύες θερμοκρασίες μας κρατούν μέσα.Ωστόσο,10 λεπτά ήλιου σε καθημερινή βάση αποκαθιστούν τη Βιταμίνη D στον οργανισμό. Βρίσκεται στα περισσότερα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, όπως και στα περισσότερα συμπληρώματα ασβεστίου.

                                                   Δείτε ακόμα:Βιταμίνες για ενέργεια και τόνωση

                                                       Βιταμίνη Ε κατά των μολύνσεων

Βιταμίνη Ε(1)-

Εδώ και χρόνια ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύετε σημαντικά με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων ιντερφερόνης και ιντερλευκίνης. Και οι δύο αυτές βιοχημικές ουσίες παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμούν τις μολύνσεις. Η βιταμίνη Ε προφυλάσσει τον οργανισμό από τη μειωμένη ανοσοποιητική αντίσταση.Όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται σε ιούς απορροφούν ιούς βακτήρια και άλλους εισβολείς.Έτσι αναπτύσσονται οι ελεύθερες ρίζες,οι οποίες,δρουν ενάντια στο ανοσοποιητικό.

                                          Ο ψευδάργυρος «Χτίζει» τα ανοσοποιητικά κύτταρα

ψευδάργυρος

Όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος εξασφαλίζει ότι το πρώτο κύμα ανοσοποιητικών «πολεμιστών», τα λεμφοκύτταρα, διαθέτουν αρκετά στρατεύματα. Λιγότερος ψευδάργυρος, σημαίνει ότι τα λεμφοκύτταρα θα ανταποκριθούν πιο αργά και λιγότερο σθεναρά στην εμφάνιση κάποιου «εισβολέα». Ευτυχώς, οι σημαντικές ελλείψεις ψευδαργύρου σπανίζουν. Ωστόσο, πολύ πιο συνηθισμένες είναι οι μέτριες ελλείψεις του. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι φανατικοί χορτοφάγοι, γιατί αποφεύγουν τα κρέατα και τα θαλασσινά, που είναι οι καλύτερες πηγές του. Η λήψη της ΣΗΔ επαρκεί για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Και η λήψη αυτή δεν είναι δύσκολη. Μόνο 85 γρ. άπαχο κρέας παρέχουν περίπου το 32%αυτής της ποσότητας, ενώ 6 στρείδια παρέχουν 5 φορές την ποσότητα του ψευδαργύρου που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

                                                                   Μυστικά διατροφής

Καταναλώστε χυμούς για σίδηρο. Πίνοντας 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ καταναλώνετε κρέας ή τροφή ολικής αλέσεως, βοηθάτε το σώμα να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο που περιέχεται στην τροφή. Τα πορτοκάλια δεν είναι η μοναδική πηγή βιταμίνης C. Τρώγοντας μπρόκολο ή σπανάκι μαζί με την μπριζόλα, έχετε εξίσου καλά αποτελέσματα.
θωρακίστε από τώρα τον οργανισμό σας με πολυβιταμινούχα συμπληρώματα. Η καθημερινή λήψη ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος μπορεί να ενισχύσει τα ανοσοποιητικό, κυρίως των ηλικιωμένων Και αυτό γιατί έχουν περισσότερο προβλήματα υγείας, άρα και αυξημένες θρεπτικές απαιτήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *