Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου

Φυσικό γλυκαντικό στέβια: Η εναλλακτική ουσία αντί της ζάχαρης

Φυσικό γλυκαντικό στέβια: Η εναλλακτική ουσία αντί της ζάχαρης

Φυσικό γλυκαντικό στέβια: Η εναλλακτική ουσία αντί της ζάχαρης

Το φυσικό γλυκαντικό στέβια (Stevia rebaudiana) είναι είδους φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη, η οποία έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται ευρέως πια ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία αντί της ζάχαρης.

Τα φύλλα της στέβιας

Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Από το 1800, η κατανάλωση της στέβιας εδραιώθηκε σε όλη τη Ν. Αμερική, όπως τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του, έχουν τραβήξει την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες.




Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Τα φύλλα είναι 30-45 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, τρώγονται και ωμά ή χρησιμοποιούνται ολόκληρα σε ροφήματα βοτάνων και τρόφιμα.

Από που προήρθε το όνομα της

Το όνομα στέβια προέρχεται από τον Ισπανό βοτανολόγο και γιατρό Petrus Jacobus Stevus, ο οποίος την ανακάλυψε. Το 899 ο Σουηδός βοτανολόγος Moises Santiago Bertoni που εργαζόταν στην ανατολική Παραγουάη περιέγραψε λεπτομερώς το φυτό και τις γλυκαντικές του ιδιότητες.

Το 1931 οι Γάλλοι χημικοί Μ. Bridel. και R. Lavielle απομόνωσαν τα συστατικά οποία οφείλεται η γλυκιά γεύση των φύλλων της στέβιας. Η αξία του φυτού αυτού είναι σημαντική καθώς μπορεί να γίνει και βιομηχανική εκμετάλλευση και οικιακή παραγωγή σε γλάστρες για τις καθημερινές μας ανάγκες. Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά και αποξηραμένη στο φαγητό, στο γλυκό, σε σαλάτες και στον καφέ.

Πόση ποσότητα χεριάζετε

Η ποσότητα που απαιτείται είναι ελάχιστη, χάρη στη μεγάλη γλυκαντική της δύναμη, οπότε ουσιαστικά δεν προσθέτει θερμίδες στο σκεύασμα ή στο αφέψημα στο οποίο προστίθεται.
Αποτελεί πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως χλωροφύλλη, φυτοστερόλες κα. Το μεγάλο πλεονέκτημά της έναντι της γνωστής ζάχαρης είναι ότι με το ίδιο ποσοστό γλυκύτητας, η θερμιδική περιεκτικότητα είναι σχεδόν μηδέν.

Η στέβια έχει επιπλέον ιδιότητες όπως αντιυπερτασικές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές, ενώ είναι προληπτικό της τερηδόνας, ρυθμιστής ζαχάρου στο αίμα, καρδιοτονωτικό, επουλωτικό και περιποιητικό δέρματος.

Εβόρα Μαρμελάδα Φράουλα Χωρίς Ζάχαρη 225gr

Εβόρα Μαρμελάδα Φράουλα Χωρίς Ζάχαρη 225gr Φυσικό γλυκαντικό στέβια

Στέβια η ζάχαρη για τους διαβητικούς

Η στέβια χρησιμοποιείται και από τη φαρμακευτική βιομηχανία, αφού η ουσία του φυτού αποκαθιστά τη ζάχαρη για τους διαβητικούς. Επίσης, αποτελεί φάρμακο στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση εκδορών, προβλημάτων του στομάχου και εγκαυμάτων. Το 2008, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι η στέβια είναι ασφαλής για κατανάλωση σε ποσότητα 4 mg, ανά κιλό σωματικού βάρους.

Που βρίσκουμε τη στέβια

Συνήθως βρίσκουμε τη στέβια σε σουπερμάρκετ, φαρμακεία και βιολογικά μαγαζιά σε λευκή κρυσταλλική μορφή και σε λευκά δισκία. Φυσικά υπάρχει και σε μορφή εκχυλίσματος. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καλλιεργητής στέβιας στον κόσμο ενώ η Ιαπωνία και η Κορέα διαθέτουν τη μεγαλύτερη αγορά των εκχυλισμάτων της.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *