Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου

Κέικ πολέντας με λεμόνι για να συνοδεύσει τον καφέ σου!

Κέικ πολέντας με λεμόνι

Πρωτοέφτιαξα αυτό το γλυκό ύστερα από ένα χειμωνιάτικο ταξίδι στην Αράχοβα.Είχα απολαύσει το απογευματινό μου καφεδάκι σερβιρισμένο με διάφορα λεπτεπίλεπτα κομμάτια κέικ διαφορετικών γεύσεων.Αλλά εγώ ξεχώρισα το κέικ πολέντας με λεμόνι και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σου!


Κέικ πολέντας με λεμόνι για να συνοδεύσει τον καφέ σου!

Για το κέικ πολέντας με λεμόνι θα χρειαστείς:

  • 205 γραμμ. ζάχαρη
  • 93 γραμμ. πολέντα
  • 162 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 λεμόνια μεγάλα
  • 60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 120 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 89 γραμμ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 μεγάλο αυγό και 1 ασπράδι από
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κ.σ. παπαρουνόσπορο

 

 

Εκτέλεση:

Προθερμάνεις το φούρνο στους 170C, με τη σχάρα στη μεσαία θέση. Λαδώνεις ελαφρά μια
μακρόστενη φόρμα 20 εκ. και άφησε την κατά μέρος. Σε ένα πολυμηχάνημα ανάμειξε 144 γραμμ. από τη ζάχαρη, το ξύσμα 1 λεμονιού και την πολέντα για 1 λεπτό. Προσθέτεις το αλεύρι, το μπέικιν
πάουντερ και το αλάτι και ανάμειξε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Σε μια λεκάνη, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το γάλα, το γιαούρτι, το αυγό και το ασπράδι. Ρίξε
το μείγμα στο πολυμηχάνημα και ανάμειξε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Πρόσθεσε τους
παπαρουνόσπορους, πατώντας ελάχιστα το κουμπί παλμού.Πρέπει να τους ενσωματώσεις
στο μείγμα, όχι να τους σπάσεις.

Κέικ πολέντας με λεμόνι για να συνοδεύσει τον καφέ σου!

Μεταφέρεις το μείγμα στη λαδωμένη μακρόστενη φόρμα και ψήνεις στο φούρνο 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από το κέντρο του.

Όσο ψήνεται το κέικ, ετοίμασε το γλάσο. Κόψε σε λεπτές φέτες, σαν χαρτί, το ένα τέταρτο του
1 λεμονιού. Στύψε το υπόλοιπο 1 3/4 λεμόνι, σουρώνοντας το χυμό, για να μη μείνουν καθόλου πολτός και σπόροι. Βάλε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Πρόσθεσε 2 κ.σ. νερό μαζί με το χυμό και τις φέτες λεμονιού.

Βράσε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας περιοδικά και καθαρίζοντας τα πλάγια του σκεύους όποτε χρειάζεται. Συνέχισε μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό σαν σιρόπι.

Κατέβασε από τη φωτιά και αφήστε το κατά μέρος σ’ ένα ζεστό σημείο.
Όταν ψηθεί το κέικ, βγάλε το από το φούρνο.

Κέικ πολέντας με λεμόνι για να συνοδεύσει τον καφέ σου!

Άφησε το 5 λεπτά να κρυώσει και μετά προσεκτικά, χρησιμοποιώντας γάντια φούρνου,
ξεφόρμαρε και τοποθέτησε το σε δίσκο σερβιρίσματος. Χρησιμοποίησε ένα μαχαιράκι
για να ανοίξεις κάμποσες τρύπες στην επιφάνειά του.Ρίξε το ζεστό σιρόπι πάνω στο κέικ, ώστε
να απορροφηθεί μέσα από τις τρύπες. Άφησε το κέικ να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα πριν το
κόψεις και το σέρβιρε. Μπορείς να φυλάξεις το κέικ, σφιχτά τυλιγμένο, σε θερμοκρασία
δωματίου, μέχρι και τρεις μέρες.

Καλή επιτυχία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *