Παρασκευή, Απρ 23

Κοτόπουλο Τεριγιάκι καραμελωμένο & νόστιμο!

 

Κοτόπουλο Τεριγιάκι καραμελωμένο & νόστιμο!

Κοτόπουλο Τεριγιάκι καραμελωμένο & νόστιμο!

Το όνομα κοτόπουλο Τεριγιάκι αυτού του φημισμένου γιαπωνέζικου πιάτου προέρχεται από τις λέξεις «teri» που σημαίνει γυαλιστερό και «yaki» που σημαίνει ψήσιμο. Το κοτόπουλο παίρνει μια χαρακτηριστική καραμελωμένη όψη από τη μικρή ποσότητα ζάχαρης στη σάλτσα.




Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά

Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 35 λεπτά

Μερίδες 4

Για το κοτόπουλο Τεριγιάκι θα χρειαστείς:

  • 4 μπουτάκια κοτόπουλου, στα τέσσερα, χωρίς κόκαλο
  • Ι κ.σ. λάδι
  • Ι κ.σ. ψιλ0κομμένο φρέσκο κολίανδρο

ΣΑΛΤΣΑ ΤΕΡΙΓΙΑΚΙ

  • 1/3 φλιτζάνι sake*
  • 1/3 φλιτζάνι mirin*
  • 1/3 φλιτζάνι σκούρα σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. πολύ ψιλοκομμένη, καθαρισμένη, φρέσκια ρίζα τζίντζερ
  • 1 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο

Εκτέλεση:

1. Με ένα κουτάλι τρυπάτε πολλές φορές το δέρμα του κοτόπουλου για να εισχωρήσει η σάλτσα και για να μη σπάσει κατά το ψήσιμο. Σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία ένα κ.σ. λάδι. Ροδίζετε το κοτόπουλο, με την πέτσα προς τα κάτω, για 3-5 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, γυρίζετε το κοτόπουλο, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ενα πιατο.

2. Για τη σάλτσα τεριγιάκι αναμιγνύετε όλα τα συστατικά της σάλτσας ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Τα βάζετε σε ένα σκεύος και τα βράζετε. Ανακατεύοντας συνεχώς βράζετε για 2-3 λεπτά ή ώσπου να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Βάζετε ξανά το κοτόπουλο στο σκεύος και μαγειρεύετε για περίπου 15 λεπτά ή ώσπου να μετατραπεί η σάλτσα σε ένα γυαλιστερό σιρόπι. Θα χρειαστεί να γυρίσετε το κοτόπουλο αρκετές φορές για να καλυφθεί καλά με τη σάλτσα.

3. Σερβίρετε κόβοντας σε φέτες το κοτόπουλο και περιχύνοπας με την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζετε με τον κολίανδρο.

Συμβουλές: Το sake* είναι ένα γιαπωνέζικο ξηρό κρασί. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρό τσέρι. Το mirin* είναι ένα ελαφρύ γλυκό γιαπωνέζικο κρασί από ρύζι. Αν δεν το βρίσκετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηλόξιδο και να αυξήσετε κατά 1 κ.σ. τη ζάχαρη.

Μπορείτε να ψήσετε στα κάρβουνα ή στο γκριλ το κοτόπουλο. Μαρινάρετε το κοτόπουλο στη σάλτσα τεριγιάκι για τουλάχιστον 2 ώρες, το βγάζετε και βράζετε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά ή ώσπου να πήξει. Ψήνετε το κοτόπουλο, αλείφοντάς το με τη σάλτσα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *