Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου

Μασάζ και ανοσοποιητικό σύστημα πως βοηθάει;

Μασάζ και ανοσοποιητικό σύστημα πως βοηθάει;

Μασάζ και ανοσοποιητικό σύστημα πως βοηθάει;

Μασάζ και ανοσοποιητικό σύστημα πως βοηθάει; Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η αυτοάμυνά μας απέναντι σε (κυριολεκτικά) εκατομμύρια μικροοργανισμών. Αυτοί προσπαθούν διαρκώς να εισβάλλουν και να κατακτήσουν το σώμα μας. Εξειδικευμένα αιμοκύτταρα από κοινού με το λεμφικό σύστημα αποτελούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κάποιες από τις άμυνες του οργανισμού δεν είναι συγκεκριμένες και μας προστατεύουν από τα επιβλαβή μικρόβια, ενώ άλλες άμυνες έχουν στόχο συγκεκριμένους εισβολείς.




Οι μικροοργανισμοί ή τα μικρόβια που προσπαθούν να μας κυριεύσουν μπορεί να είναι ιοί, παράσιτα, βακτήρια ή μύκητες. Δεν είναι όλοι απειλητικοί. Πολλοί απ’ αυτούς είναι ευεργετικοί στο εξωτερικό μας περιβάλλον και άλλοι διαβιούν ειρηνικά μέσα στο σώμα μας. Για παράδειγμα, οι διαφορετικές μορφές χλωρίδας στο πεπτικό μας σύστημα παίζουν ενεργό ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της πέψης. Όταν αυτοί οι μικροοργανισμοί καταστραφούν για παράδειγμα, με τη λήψη αντιβιοτικών συστήνεται να τρώτε ζωντανό γιαούρτι για να τους αντικαταστήσετε.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το μασάζ στο ανοσοποιητικό;

Η αρωματοθεραπεία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή τα αιθέρια έλαια στηρίζουν και δυναμώνουν την ανοσοποιητική απάντηση του σώματος με μια διπλή δράση. Κάποια αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακές ιδιότητες καταπολεμούν τα μικρόβια, ενώ άλλα αιθέρια έλαια που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνουν τις φυσικές άμυνες του σώματος.

Κάποια αιθέρια έλαια έχουν και τις δύο ιδιότητες ανάμεσά τους συναντάμε το τεϊόδεντρο, τη λεβάντα, τη μανούκα, τη ραβενσάρα, τον ευκάλυπτο και το περγαμόντο. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να είναι χρήσιμα το μασάζ, οι εισπνοές και οι κομπρέσες.

Όταν ένας απειλητικός μικροοργανισμός εισέρχεται στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα απαντά με μια αλυσίδα δράσεων. Τα μεγάλα λευκά κύτταρα που ονομάζονται φαγοκύτταρα εντοπίζουν το ξένο σώμα, τυλίγονται γύρω του και το σκοτώνουν, ενώ το ίδιο το συχνά πεθαίνει κατά τη διαδικασία αυτή.

Τα λεμφοκύτταρα κατασκευάζουν αντιβιοτικά ως απάντηση στα μικρόβια εισβολείς.
Το αντιβιοτικά αυτά παραμένουν στο αίμα και, όταν το ίδιο μικρόβιο να εισβάλει και πάλι, τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν δρουν αποτρεπτικά.

Όταν έχετε επαρκή αντισώματα για να εμποδίσετε την εμφάνιση συμπτώματος, λέγεται ότι έχετε ανοσία στον συγκεκριμένο οργανισμό. Τα κύτταρα Τ και τα επινεφρίδια παίζουν και αυτά ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *