Ένα καθαρά Ιταλικό ζυμαρικό που το σερβίρουν συνήθως ως πρώτο πιάτο.Σήμερα θα σου δώσω μια εύκολη συνταγή για σπιτικά και χειροποίητα νιόκι με τρία τυριά.Συνόδευσε τα με ζεστή σάλτσα βουτύρου και τριμμένη παρμεζάνα και θα με θυμηθείς!
Νιόκι με τρία τυριά σπιτικά & χειροποίητα!
Για τα νιόκι με τρία τυριά θα χρειαστείς:
Για 4 μερίδες
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 και 3/4 του λίτρου γάλα ημιαποβουτυρωμένο
- 3 κοφτές κουταλιές αλεύρι
- 70 γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
- 70 γρ. κασέρι σε κύβους
- 50 γρ. κεφαλοτύρι
- 3 κρόκους αυγών
- 100 γρ. βούτυρο
- Μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 λίτρο γάλα με μια πρέζα αλάτι και το αφήνουμε να πάρει βράση. Αφού κρυώσει λίγο το γάλα, προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί για 15 με 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας χυλός μάλλον σφιχτός. Προσθέτουμε 2 κρόκους, το μισό βούτυρο σε κύβους και το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε καλά, αλατίζουμε και αρωματίζουμε με μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Αδειάζουμε σε λεία και βουτυρωμένη επιφάνεια το χυλό, και τον απλώνουμε με βρεγμένη σπάτουλα, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος, περίπου 1 εκ. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Νιόκι με τρία τυριά σπιτικά & χειροποίητα!
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε μια κρέμα τυριού. Διαλύουμε σε κατσαρόλα το αλεύρι με λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο. Τ’ αφήνουμε να μισοβράσει για περίπου 10 λεπτά, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, ώστε να γίνει το μείγμα μαλακό και ομοιογενές. Αλατίζουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο σε κύβους, το κασέρι και τη γραβιέρα. Όταν το μείγμα κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε πολύ
καλά όλα τα υλικά.
Με στρογγυλό κουπ-πατ, διαμέτρου 5 εκ.κόβουμε το σφιχτό χυλό σε μικρούς δίσκους. Βουτυρώνουμε ελαφρά με το υπόλοιπο βούτυρο πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε τους δίσκους σε παράλληλες σειρές.
Περιχύνουμε με την κρέμα τυριού. Συσκευάζουμε και παγώνουμε, τα νιόκι και όταν θέλουμε να τα ψήσουμε τα βγάζουμε από την κατάψυξη.
Για να ξεπαγώσουμε νιόκι ή ζυμαρικά τ’ αφήνουμε 1 με 2 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και κατόπιν τα βάζουμε στο φούρνο να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!!!
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
Κοτόπουλο λεμονάτο με σπανάκι και κάππαρη
Τηγανιτά ζυμαρικά με γαρίδες
Λαζάνια στο φούρνο με λαχανικά
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ