Δευτέρα, 29 Μαΐου

Βασιλόπιτα Πολίτικη: Η Καλύτερη Παραδοσιακή Συνταγή

Βασιλόπιτα Πολίτικη: Η Καλύτερη Παραδοσιακή Συνταγή

Αυτή η συνταγή για παραδοσιακή Βασιλόπιτα Πολίτικη είναι μια από τις αγαπημένες μου. Δοκίμασε τη και γράψε μου τις εντυπώσεις σου.

Υλικά:

  • 650 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 100 γρ. γάλα φρέσκο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό χλιαρό
  • 50 γρ. μαγιά νωπή
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 3/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Ένα αυγό για την επάλειψη
  • Λίγο σουσάμι μαύρο και
  • λευκό για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα. Ανακατεύουμε για να λιώσει το βούτυρο.Μόλις δούμε να λιώνει το βούτυρο, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά πριν βράσει. Σε μία άλλη μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να το κάνουμε χλιαρό.

Μόλις ζεστάνει λίγο, το κατεβάζουμε και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά να μην μείνει η μαγιά σε κομμάτια. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα δύο μείγματα στο κάδο του μίξερ μας, δηλαδή το μείγμα βουτύρου-γάλακτος-ζάχαρης και το μείγμα της μαγιάς. Προσθέτουμε τα τρία αυγά, το τριμμένο μαχλέπι, την κοπανισμένη μαστίχα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη βανίλια.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο να ανακατεύει και προσθέτουμε μία-μία κουταλιά το αλεύρι. Αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει τα υλικά καλά για περίπου 15 λεπτά. Θα πρέπει να δούμε ότι η ζύμη της βασιλόπιτας δεν κολλάει πια στα τοιχώματα και στο γάντζο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-10 λεπτά μέχρι να στρώσει.

Βασιλόπιτα Πολίτικη: Η Καλύτερη Παραδοσιακή Συνταγή

Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε μια μικρή λεκάνη και βάζουμε μέσα το ζυμάρι της βασιλόπιτας, σε σχήμα μπάλας. Κάνουμε μια-δυο χαρακιές στην επιφάνειά της ζύμης της βασιλόπιτας και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει. Σε αυτό το διάστημα θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα δούμε ότι οι χαρακιές δεν θα φαίνονται πια.

Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη και την ξαναζυμώνουμε με τα χέρια για 3-4 λεπτά. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε την βασιλόπιτα μας. Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε μέσα τη ζύμη και την πιέζουμε καλά με τα χέρια ώστε να απλώσει σε όλο το ταψί και να γίνει επίπεδη. Θα πρέπει να είναι περίπου 3-4 πόντους πάχος.

Σε αυτό το σημείο αφήνουμε τη βασιλόπιτα ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 20-30 λεπτά να φουσκώσει περισσότερο και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε το τελευταίο αυγό, το σπάμε και κρατάμε μόνο το ασπράδι. Ανακατεύουμε με μια- δυο κουταλιές. Αλείφουμε τη βασιλόπιτα μας προσεκτικά με το αυγό και πασπαλίζουμε με μαύρο και άσπρο σουσάμι.

Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 45-60 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μετά τη μισή ώρα, ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Αν όμως δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, τότε καλό είναι να χαμηλώσουμε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου μας, όχι όμως πιο κάτω από 160-170 βαθμούς. Όταν δούμε ότι η βασιλόπιτα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε στο ταψί της για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Τέλος, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *